Het Schreihuisje (Schreiershuisje) zoekt creatieve invulling!

De cultuurscouts van Mooi Werk zijn op zoek naar Schiedamse meedenkers! Mooi Werk wil een commissie samenstellen van Schiedamse buurtbewoners, kunstenaars en enthousiastelingen die meedenken over de toekomst van deze bijzondere plek.

Het Schreihuisje op het Hoofdplein, aan de Maasboulevard is een monumentaal gebouwtje binnen het cultureel erfgoed van Schiedam-Zuid. Het voormalig wachthuisje is belangrijk voor de wijk en de stad, en mag niet vergeten worden!
De cultuurscouts van Mooi Werk hebben het Schreihuisje ingezet voor culturele activiteiten in Schiedam-Zuid en de regio Nieuwe Waterweg. Zo vroegen de cultuurscouts (Schiedamse) kunstenaars een tijdelijk werk te maken voor in het huisje en zijn er sinds 2012 veel verschillende kunstwerken te zien geweest.

Nu zijn de cultuurscouts van Mooi Werk op zoek naar Schiedamse meedenkers! Mooi Werk wil een commissie samenstellen van Schiedamse buurtbewoners, kunstenaars en enthousiastelingen die meedenken over de toekomst van deze bijzondere plek. De cultuurscouts vinden het heel belangrijk om te weten wat Schiedammers vinden van het Schreihuisje en wat hun ideeën zijn over de nieuwe invulling van het huisje.

Wil je jouw ideeën delen over de invulling van het Schreihuisje? Opgeven kan door te mailen naar communicatie@stichtingmooiwerk.nl of te bellen naar het kantoor van Mooi Werk, 010-2734780.

Op 17 mei 2017 om 19.30 uur komt de commissie voor het eerst samen bij het kantoor van Mooi werk, Hoogstraat 97, 3111 HC Schiedam.
Voor meer informatie over deze bijeenkomst: http://cultuurscouts.stichtingmooiwerk.nl/events/bijeenkomst-over-het-schreihuisje/

Aan alle goeds komt een eind

Op woensdag 15 februari aan het einde van de middag bereikte ons het bericht dat het Schreihuisje in de fik stond. Het kunstwerk 'Merry Christmas to all' was daar sinds afgelopen december te zien. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat het kunstwerk ernstig beschadigde.

Op woensdag 15 februari aan het einde van de middag bereikte ons het bericht dat het Schreihuisje in de fik stond. Het kunstwerk ‘Merry Christmas to all’ was daar sinds afgelopen december te zien. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat het kunstwerk ernstig beschadigde.

Kunstenaar Sander Bokkinga: ‘Helaas kon iemand het niet laten om op klaarlichte dag de zeug met de biggetjes in brand te steken.’

Op dit moment wordt gekeken hoe het Schreihuisje erbij staat, of en hoe het kunstwerk hersteld kan worden en of het verdwenen varken vervangen kan worden.

Mooie beelden vanaf het Schreihuisje

Het Schreihuisje is t/m 14 april het domein van de varkens van SanderBokkinga. Zijn werk, Merry Christmas to all, is daar te zien. In de tussentijd zit Sander niet stil. Zijn nieuwste tentoonstelling DISRUPTION wordt aangekondigd vanaf het Schreihuisje.

Met een prominente rol voor het huidige kunstwerk in dit voormalig wachthuisje. Meer over het nieuwste project van SanderBokkinga is hier te lezen.

Inmiddels staat de kassa op het dak

In verband met oud en nieuw werd het kunstwerk tijdelijk verwijderd, maar inmiddels is het weer genieten geblazen op het Hoofdplein. De stal is weer terug van weggeweest en dus kunnen er opnieuw 3 shots voor een euro worden afgevuurd op een big met haar zeugjes.

Na de onthulling van ‘Merry Christmas to all’ van kunstenaar Sander Bokkinga op 21 december, heeft Schiedam-Zuid enkele dagen kunnen genieten van de varkensstal in het Schreihuisje. De kassa was goed te zien op het plekje naast de stal. De varkensbeer had bovendien een prachtig uitzicht!

foto Sjef van Duin

In verband met oud en nieuw werd het kunstwerk tijdelijk verwijderd, maar inmiddels is het weer genieten geblazen op het Hoofdplein. De stal is weer terug van weggeweest en dus kunnen er opnieuw 3 shots voor een euro worden afgevuurd op een big met haar zeugjes.

foto Sjef van Duin

Betalen wordt wel wat lastiger; sinds afgelopen vrijdag staat de kassa, met de varkensbeer die slapend rijk wordt, op de dak van het Schreihuisje. Nog t/m Goede Vrijdag (14 april) te zien.

Een bericht van een trouwe bezoeker

Wat is de wereld toch klein! De mooiste plek van Schiedam Gorzen, het SCHREIHUISJE, mag nooit verloren gaan.

We ontvingen vlak na de opening van het nieuwe kunstwerk van Sander Bokkinga in het Schreihuisje een bericht van Jan Veth.

Hij schreef ons het volgende:

Ik wil even een stukje kwijt over het Schreihuisje: ik ben geboren
Gorzenees in 1947. In mijn tijd kwamen we daar veel met je eerste vriendin met je vrienden op de brommer, proberen of je mee mocht varen op de sleepboten die daar afgemeerd lagen. Een enkele keer mocht je mee.
Mijn buurmeisjes en jongens kwamen daar ook.
Ik heb al veel openingen mee gemaakt, deze treft alles. Prachtig die kerststal
Maar het mooiste: ik kom via facebook mijn oude buurmeisjes en jongen tegen. We hebben afgesproken elkaar te ontmoeten en ja waar? Natuurlijk bij het Schreihuisje. Daar enkele uren gezeten, al de verhalen kwamen naar boven.

Ook vandaag kwam ik nog mensen tegen die bij mij in de Ridderkerksestraat heeft gewoond. Zij kenden ook nog die mensen waar ik over heb verteld. Wat is de wereld toch klein!
De mooiste plek van Schiedam Gorzen, het SCHREIHUISJE, mag nooit verloren gaan.
Jan Veth