Culturele winterwandeling en onthulling in het Schreihuisje

De cultuurscouts van stichting Mooi Werk nodigen u uit voor een culturele winterwandeling door Schiedam-Zuid, met de feestelijke onthulling van ‘Hier & Daar’ van Niki Murphy in het Schreiershuisje. Datum: zaterdag 2 december 2017.

Murphy liet zich inspireren door de langgerekte vorm van het voormalig wachthuisje met afgeronde uiteinden. Zij associeerde dat direct met de geometrische lichaam van de oloïde. De twee ‘uiteinden’ zijn verbonden aan ‘thuis’ en ‘op zee’, refererend aan de historische betekenis van het huisje.

Het Schreiershuisje, gebouwd rond 1930, gaf werklieden, die op de boot wachtten om naar hun werk te gaan, beschutting tegen regen en wind. Een halte met genoeg ruimte voor de wachtenden om te kunnen ijsberen in de langgerekte vorm van het gebouw.

Vissersvrouwen zwaaiden op deze plek huilend hun mannen en zonen uit, die gingen werken op zee. Dit hartbrekend afscheid zorgde ervoor dat het wachthokje de naam Schreiershuisje (of Schreihuisje) kreeg.

De multiple –  een kunstwerk in gelimiteerde oplage – bij ‘Hier & Daar’ is een handgemaakte keramische vorm. Deze vrije interpretatie van de oloïde doet denken aan tranen die rijkelijk vloeiden in het Schreiershuisje.

De wandeling op zaterdag 2 december 2017 start om 13.00 uur in de Ketelfactory, Hoofdstraat 44 in Schiedam en eindigt rond 15.30 uur. De onthulling van het kunstwerk is onderdeel van de winterwandeling en wordt verzorgd door wethouder Marcel Houtkamp en literaire duizendpoot Maria Heiden.