Opening expositie 51° 54’ 19” N 4° 22’ 57” O

Op donderdag 8 november werd de nieuwe expositie  51° 54’ 19” N 4° 22’ 57” O  in het Schreihuisje feestelijk geopend onder het genot van een drankje en muziek van Duo Darwin.

De expositie werd officieel geopend door Hans van der Sloot, auteur van het Schiedamse havenboek (niet te verwarren met vaste werffotograaf Hans Sloot). Naast dat de foto’s van de fotografen te bewonderen zijn in het Schreihuisje is er ook een boekje gemaakt waarin alle foto’s zijn gebundeld. Hans van der Sloot ontving het eerste boekje!

De foto-expositie is gecureerd door fotografen Hans Sloot, Sjef van Duin en grafisch vormgever Rob Maan. In september gingen zij met vijftien amateurfotografen op excursie naar de scheepswerf van Damen Shiprepair. Onder leiding van vaste werffotograaf bij Damen, Hans Sloot, legden zij dit bijzondere terrein op beeld vast. De beste foto van iedere fotograaf is uitgekozen en zo is een expositie ontstaan die een breed beeld laat zien van Damen Shiprepair midden in de off-shore valley van Nederland.

141 x Gusto & 1 x RDM geopend!

Op donderdag 31 mei onthulden gemeentearchivaris Laurens Priester en archiefmedewerkster Caroline Nieuwendijk op feestelijke wijze een nieuwe presentatie in het Schreihuisje. Het fotobehang over scheepswerf Gusto is nog te zien tot eind september.

In de bijna vijfenzeventig jaar dat scheepswerf Gusto in Schiedam gevestigd was, zijn er veel fotografen over de vloer geweest. De dynamiek van de werf moet een grote aantrekkingskracht hebben uitgeoefend op deze jonge beroepsgroep. Ze zullen hun ogen hebben uitgekeken naar steeds groter wordende staalconstructies, hijskranen, schepen en baggermateriaal. Uit de ongeveer 25.000 foto’s van ‘De Gusto’ in het Gemeentearchief van Schiedam hebben Sjef van Duin en Rob Maan 141 foto’s geselecteerd voor een presentatie in het Schreihuisje.

Slechts één foto komt niet uit het Schiedamse archief maar uit het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het is de foto van Cas Oorthuys, die eerder dit jaar, in de fototentoonstelling ‘Wij waren de Gusto’, in het Stedelijk Museum Schiedam, te zien was. Deze foto van werknemers van de RDM, die op een sleepboot de overtocht maken, slaat direct terug op de reden waarvoor het Schreihuisje ooit is neergezet: beschutting bieden aan hen die zich lieten overzetten.

Kijk ook eens op de Facebookpagina!

Beeldhouwworkshop: een oloide maken in 1 dag!

Op donderdag 29 maart 2018 organiseert Mooi Werk een speciale beeldhouwworkshop gelinkt aan het kunstwerk ‘Hier & Daar’ van Niki Murphy, nu te zien in het Schreihuisje.

Op donderdag 29 maart 2018 organiseert Mooi Werk een speciale beeldhouwworkshop gelinkt aan het kunstwerk ‘Hier & Daar’ van Niki Murphy, nu te zien in het Schreihuisje aan het Hoofdplein in Schiedam.

Niki associeerde de vorm van het Schreihuisje met een oloïde en maakte als multiple bij haar installatie in het wachthuisje een kleine oloïde in een oplage van 100 stuks. Deze bijzondere installatie is nog tot eind april te bewonderen.

De workshop: een uitgekiende oefening in ruimtelijk vormen

Een oloïde is een uitvinding van Paul Schatz, een Zwitserse wiskundige en beeldhouwer. Het maken van een oloïde is een fantastische oefening in ruimtelijk inzicht, voor beginners, maar ook voor geoefende beeldhouwers. De vorm is fascinerend en uitnodigend. Als materiaal wordt albast, een zachte steensoort, gebruikt.

Joost Poel, docent bij De Beeldhouwwinkel, geeft de workshop. Niki Murphy is ook de hele dag aanwezig en zal de deelnemers tijdens de lunchpauze meenemen naar het Schreihuisje om een toelichting te geven op haar installatie. Doet u mee op witte donderdag aan deze inspirerende workshop?

Wanneer: Donderdag 29 maart 2018 van 10.00 tot 16.00 uur
Waar: In een loods van de Ketelfactory op de Buitenhavenweg 34, 3113 BD Schiedam
Kosten: €10,00 incl. koffie/thee, lunch en materiaal
Tip: Ook al gaat u hakken en vijlen, trek warme werkkleding aan en schoenen met dikke zolen. Het kan fris zijn in de loods.
Aanmelden via post@stichtingmooiwerk.nl o.v.v. van naam, adres en telefoonnummer.

Voor meer informatie kunt u mailen naar cultuurscout Ineke Hagen ineke@stichtingmooiwerk.nl of bellen naar Mooi Werk 010-2734780.