De boulevard was een speelterrein


Ik ben opgegroeid in de Gorzen. De boulevard was voor mij en mijn vrienden en vriendinnetjes voor een belangrijk deel ons speelterrein. Ik kwam er graag. Van de dijk rollen, de speeltuin met schommels en een samenspel van evenwichtsbalken opgesteld in vierkanten van laag naar hoog, die we probeerden te bedwingen zonder eraf te vallen. En ook langs de waterkant ‘bootjes kijken’. Groot en klein kwam voorbij varen. We zwaaiden ze toe, probeerden te raden uit welk land ze kwamen en fantaseerden over de reizen die deze boten hadden gemaakt of gingen maken.
Een plek die mij bijzonder fascineerde was de aanlegplaats voor sleepboten ter hoogte van het Schreihuisje. Als er één of soms meer sleepboten weggingen, dan wist je dat er een groot schip binnen zou komen varen. Dan was het de moeite waard om daarop te wachten. Ik was onder de indruk van de kracht van zo’n sleepboot. Mij was verteld dat de sleepboot aan de achterkant van zo’n groot schip op volle kracht in de andere richting voer om tegenwicht te bieden aan het, in mijn kinderogen, reusachtige containerschip of tanker. Het was nauwelijks te bevatten hoe dat precies zat, maar ik vond het geweldig. 
In die tijd leek het me ook wel wat om kapitein of stuurman op een sleepboot te worden, maar om als loods op zo´n groot schip de haven van Rotterdam binnen te varen leek me ook het einde. Ik kwam er graag. Met de uitbreiding van de haven richting zee en zeker met de komst van beide Maasvlaktes, kwamen er niet meer van die grote schepen zo ver de Nieuwe Waterweg nog op. De sleepboten zijn verdwenen, maar  nog steeds gaat er een aantrekkingskracht van die plek uit. Als ik bij mijn ouders op bezoek kom, rij ik vaak nog even een extra rondje langs de boulevard en ga ook even langs die plek bij het Schreihuisje. Bij mooi weer ga ik ook nog wel weer even langs de waterkant zitten. Nu is dat op de blauwe steiger en beetje verder bij het Schreihuisje vandaan. De fascinatie is gebleven en zeker ook de wens om ooit nog eens op zo’n groot containerschip of tanker de haven van Rotterdam binnen te mogen varen.
Marja Wijnties